Celkový výnos z investície: Ako ho vypočítať?

Vypočítať celkový výnos z investície ako percento je kľúčové pre hodnotenie efektivity investície. Tento výnos sa zvyčajne vyjadruje ako percento z investovanej sumy a zahŕňa zisk alebo stratu z investície, ako aj akékoľvek dividendy alebo úroky, ktoré boli prijaté. Tu je krok-za-krokom postup, ako vypočítať celkový výnos na investíciu:

1. Zistenie celkovej investovanej sumy: Najprv je potrebné určiť, koľko peňazí ste na investíciu vložili. Toto je vaša počiatočná investícia.

2. Zistenie celkovej hodnoty investície: Po určitej dobe je potrebné zistiť aktuálnu hodnotu vašej investície. Táto hodnota by mala zahŕňať všetky zisky, straty, dividendy alebo úroky.

3. Výpočet čistého výnosu: Čistý výnos sa vypočíta ako rozdiel medzi celkovou hodnotou investície a celkovou investovanou sumou. Formálne, čistý výnos = celková hodnota investície - celková investovaná suma.

4. Výpočet celkového výnosu ako percenta: Aby ste získali celkový výnos ako percento, použite nasledujúci vzorec:

Celkovyˊ vyˊnos (%)=(Cˇistyˊ vyˊnosCelkovaˊ investovanaˊ suma)×100\text{Celkový výnos (\%)} = \left( \frac{\text{Čistý výnos}}{\text{Celková investovaná suma}} \right) \times 100Celkovyˊ vyˊnos (%)=(Celkovaˊ investovanaˊ sumaCˇistyˊ vyˊnos)×100

Príklad:

Predpokladajme, že ste investovali 1 000 EUR do akcií a po určitom čase sa hodnota vašich akcií zvýšila na 1 500 EUR.

  • Počiatočná investícia: 1 000 EUR
  • Aktuálna hodnota investície: 1 500 EUR
  • Čistý výnos: 1 500 EUR - 1 000 EUR = 500 EUR
  • Celkový výnos (%): (500EUR1000EUR)×100=50%\left( \frac{500 EUR}{1 000 EUR} \right) \times 100 = 50 \%(1000EUR500EUR)×100=50%

Tento výpočet ukazuje, že ste dosiahli 50 % celkový výnos z vašej investície.

Znalosť výpočtu celkového výnosu je nevyhnutná pre každého investora, aby mohol posúdiť úspešnosť svojich investičných rozhodnutí a prispôsobiť svoje budúce investičné stratégie.

Populárne komentáre
    Zatiaľ žiadne komentáre
Komentáre

0