Algoritmické obchodovanie: Koľko percent trhu ovláda?

Algoritmické obchodovanie v súčasnosti hrá kľúčovú úlohu na finančných trhoch. Od začiatku 21. storočia zaznamenalo rýchly rast, čo viedlo k transformácii spôsobu, akým sa obchoduje s akciami, dlhopismi a komoditami. Dnes sa odhaduje, že 60 až 75 % všetkých obchodov na hlavných svetových burzách sa uskutočňuje prostredníctvom algoritmov.

Ak sa však pozrieme bližšie na rozloženie tohto obchodovania, uvidíme, že existujú rôzne typy algoritmických stratégií. High-frequency trading (HFT) je len jedným z mnohých prístupov, ktorý síce zaberá značnú časť objemu obchodov, no zďaleka neovláda celý trh. Napríklad, vo veľkých inštitúciách, ako sú investičné fondy, sa často využívajú tzv. smart order routing alebo market-making algoritmy, ktoré sú menej zamerané na rýchlosť a viac na optimalizáciu výnosov.

Je však dôležité zdôrazniť, že algoritmické obchodovanie nie je výsadou len veľkých hráčov. Technologický pokrok a dostupnosť platforiem na algoritmické obchodovanie umožnili aj retailovým investorom prístup k týmto sofistikovaným nástrojom. Napríklad, mnoho jednotlivcov dnes používa API služby na obchodovanie s menami alebo kryptomenami, kde algoritmy automatizujú rozhodnutia na základe trhových signálov.

V širšom zmysle môžeme hovoriť o tom, že algoritmické obchodovanie má dva hlavné vplyvy na trh: zvyšuje likviditu a znižuje spread (rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou). Avšak, ako sa ukázalo počas niekoľkých trhových výkyvov, ako bol "Flash Crash" v roku 2010, môže mať algoritmické obchodovanie aj destabilizujúci účinok. Tento incident vyvolal otázky o regulácii algoritmických stratégií a viedol k sprísneniu pravidiel na niektorých trhoch.

Na záver, je jasné, že algoritmické obchodovanie sa stalo neoddeliteľnou súčasťou moderného finančného systému. Jeho dominancia sa bude pravdepodobne ďalej rozširovať s vývojom nových technológií, ako sú strojové učenie a umelá inteligencia, ktoré umožnia ešte sofistikovanejšie prístupy k automatizovanému obchodovaniu. Aj keď je nepravdepodobné, že úplne nahradí ľudských obchodníkov, je zrejmé, že jeho podiel na trhu bude stále rásť.

Typy algoritmického obchodovaniaPodiel na trhu (%)
High-frequency trading (HFT)40-50
Market-making algoritmy15-20
Smart order routing10-15
Retailové algoritmy5-10

Algoritmické obchodovanie je komplexný fenomén, ktorý je dnes neoddeliteľnou súčasťou finančných trhov. Jeho vplyv je citeľný na mnohých úrovniach a jeho ďalší vývoj je nevyhnutný. Otázka teda nie je, či algoritmy prevezmú celý trh, ale skôr, ako rýchlo a do akej miery to urobia.

Populárne komentáre
    Zatiaľ žiadne komentáre
Komentáre

0