Najväčšie ETF s rovnakou váhou

Predstavte si, že vstúpite na trh ETF, kde je každý komponent rovnako dôležitý. Rovnaká váha každého aktíva prináša nový pohľad na investovanie. Tento typ fondov eliminuje zaujatosť voči veľkým spoločnostiam, čo znamená, že menšie spoločnosti získavajú rovnakú váhu v portfóliu ako tie najväčšie. Prečo by niekto chcel takúto investičnú stratégiu? Odpoveď je jednoduchá: diverzifikácia a zníženie rizika sú hlavnými výhodami, najmä v trhoch s vysokou volatilitou.

Väčšina tradičných ETF, ako napríklad S&P 500 ETF, je vážená podľa trhovej kapitalizácie, čo znamená, že veľké spoločnosti ako Apple, Microsoft alebo Amazon tvoria najväčšiu časť indexu. Naopak, v rovnakom váhovom ETF by každá spoločnosť mala rovnakú váhu, nezávisle na jej trhovej kapitalizácii. Tento prístup môže byť atraktívny pre investorov, ktorí hľadajú vyvážené portfólio s menšou závislosťou od veľkých spoločností.

Najväčšie ETF s rovnakou váhou na trhu zahŕňajú napríklad Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP). Tento fond je populárny medzi investormi, ktorí chcú znížiť svoju expozíciu voči veľkým spoločnostiam v S&P 500. RSP prerozdeľuje váhy tak, aby každá z 500 spoločností v indexe mala rovnaký podiel. To vytvára portfólio, ktoré je viac vyvážené a menej zamerané na obrovské firmy.

Pozrime sa na porovnanie medzi tradičným váženým ETF a rovnakým váhovým ETF. V nasledujúcej tabuľke uvidíme rozdelenie váhy medzi prvých päť spoločností v S&P 500:

SpoločnosťTradičný vážený ETF (S&P 500)Rovnaký váhový ETF (RSP)
Apple6,5%0,2%
Microsoft5,8%0,2%
Amazon4,2%0,2%
Alphabet (Google)3,5%0,2%
Berkshire Hathaway2,9%0,2%

Ako je vidieť z tabuľky, rovnaká váha poskytuje oveľa väčšiu rovnováhu medzi jednotlivými spoločnosťami a zabraňuje nadmernej expozícii voči jednému alebo viacerým gigantickým korporáciám.

Investori, ktorí sa rozhodnú pre ETF s rovnakou váhou, často hľadajú vyššiu výkonnosť na úkor nižšej stability. V dlhodobom horizonte sa tieto ETF môžu ukázať ako výhodnejšie v období, keď malé a stredne veľké spoločnosti rastú rýchlejšie ako veľké korporácie. Na druhej strane, počas poklesu trhu môžu byť tieto ETF náchylnejšie na väčšie straty, pretože menšie firmy sú zvyčajne viac ovplyvnené negatívnymi udalosťami na trhu.

Ďalším významným fondom je First Trust Nasdaq-100 Equal Weighted Index Fund (QQEW), ktorý aplikuje rovnakú váhu na spoločnosti v indexe Nasdaq-100. Tento fond sa vyhýba veľkej expozícii voči technologickým gigantickým spoločnostiam, ktoré dominujú tradičným Nasdaq ETF.

Investovanie do takýchto fondov nie je pre každého. Niektorí investori preferujú tradičné vážené indexy, pretože veria, že veľké spoločnosti majú silnejšiu finančnú stabilitu a lepšiu schopnosť prežiť krízy. Na druhej strane, rovnaké váhové ETF sú vhodné pre tých, ktorí sa snažia minimalizovať nadmernú závislosť od obrovských spoločností a hľadajú vyvážené portfólio s vyššou potenciálnou výkonnosťou.

Je dôležité mať na pamäti, že rovnaké váhové ETF majú vyššie transakčné náklady v porovnaní s tradičnými ETF, pretože fondy musia pravidelne rebalansovať portfólio, aby udržali rovnakú váhu pre každú spoločnosť. Tieto dodatočné náklady môžu mať negatívny dopad na výkonnosť fondu, najmä v obdobiach s nízkou výkonnosťou trhu.

Na záver, ak zvažujete investíciu do ETF s rovnakou váhou, je dôležité zvážiť vašu osobnú investičnú stratégiu a cieľ. Pre dlhodobých investorov, ktorí hľadajú diverzifikáciu a potenciál vyšších výnosov, môžu byť tieto fondy veľmi atraktívnou voľbou. Naopak, pre tých, ktorí uprednostňujú nižšie riziko a stabilitu, môžu byť tradičné ETF lepšou voľbou.

Populárne komentáre
    Zatiaľ žiadne komentáre
Komentáre

0