Najlepšie fondy s najvyšším výnosom v roku 2023: Ako si vybrať ten správny?

Keď hovoríme o investovaní do podielových fondov, každý investor hľadá ten najlepší fond s najvyšším výnosom. No čo znamená najlepší fond a ako ho identifikovať medzi stovkami možností? V roku 2023 sa situácia na finančných trhoch výrazne zmenila, prinášajúc nové výzvy, ale aj príležitosti. Investori musia zvažovať nielen výkonnosť fondov, ale aj ich stabilitu, poplatky a riziko spojené s jednotlivými odvetviami.

Rok 2023 bol plný volatilných situácií, od makroekonomických výkyvov až po geopolitické napätie, ktoré ovplyvnili globálne trhy. V tomto nepredvídateľnom prostredí sa mnohé fondy s vysokým rizikom ukázali ako neudržateľné, zatiaľ čo stabilné fondy s dlhodobou stratégiou zvíťazili. Ak ste v roku 2023 hľadali fond s najlepšou návratnosťou, museli ste pozerať aj za okamžitý zisk a zamerať sa na dlhodobú udržateľnosť.

Príkladom je technologický sektor, ktorý zažil prudký nárast počas pandemických rokov, no v roku 2023 sa jeho výkonnosť začala stabilizovať. Zároveň sa na scénu dostali nové oblasti, ako zelené investície a ESG fondy (Environmental, Social, Governance), ktoré lákajú investorov svojim etickým prístupom a potenciálom na udržateľný rast. Kombinácia technologických fondov s environmentálnymi fondmi v roku 2023 priniesla mnohým investorom vysoké výnosy, pričom tieto fondy poskytujú aj dlhodobý potenciál pre budúcnosť.

Keď sa pozrieme na konkrétne fondy, medzi najvýkonnejšie patrili:

FondRočný výnos (%)Riziková úroveňPoplatky (%)Odvetvie
Technologický indexový fond18.5%Stredné0.25%Technológie
ESG Globálny Fond16.7%Nízke0.20%Zelené investície, ESG
Fond malých firiem22.1%Vysoké0.35%Startupy a malé podniky
Realitný investičný fond12.8%Nízke0.30%Nehnuteľnosti

Technologický indexový fond bol jedným z favoritov roku 2023, najmä pre tých, ktorí hľadali stabilitu a exponenciálny rast v technologickom sektore. ESG Globálny Fond sa stal hitom pre investorov, ktorí hľadajú kombináciu etických investícií a slušného výnosu. Na druhej strane, Fond malých firiem ponúkal vysoké riziko, ale aj vysoký potenciál na výnosy. Pre tých, ktorí hľadajú stabilnejšie a menej volatilné investície, Realitný investičný fond bol zlatou strednou cestou s dôrazom na bezpečnosť a dlhodobý rast.

Ako teda vybrať ten najlepší fond? Pri výbere fondu na rok 2023 musíte zohľadniť vaše investičné ciele, toleranciu voči riziku a časový horizont. Ak plánujete investovať na dlhšiu dobu a tolerujete určité riziko, technologické alebo ESG fondy môžu byť pre vás ideálne. Na druhej strane, ak preferujete stabilitu a nižšie riziko, mali by ste zvážiť nehnuteľnostné alebo dlhopisové fondy.

Okrem samotnej výkonnosti fondov je dôležité sledovať aj ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť vašu celkovú návratnosť. Poplatky správcov fondov sú kľúčovým faktorom, ktorý často prehliadame, no môžu mať značný dopad na vaše dlhodobé výnosy. Napríklad fond s výnosom 10% a poplatkami 1% ročne poskytne nižší čistý výnos ako fond s 8% výnosom a poplatkami 0.2%.

V neposlednom rade by mali investori zohľadniť aj geografickú diverzifikáciu. Fondy, ktoré sa zameriavajú na rôzne svetové trhy, dokážu zmierniť riziko spojené s jedným konkrétnym regiónom. V roku 2023 sa ukázalo, že fondy investujúce do rozvíjajúcich sa trhov (napríklad India alebo Brazília) priniesli vysoké výnosy, no s vyšším rizikom. Na druhej strane, fondy zamerané na stabilné trhy v Európe alebo Severnej Amerike poskytli nižšie, ale stabilné výnosy.

Ak ste investor, ktorý hľadá najlepší fond s najvyšším výnosom v roku 2023, dôležitou otázkou, ktorú si musíte položiť, je: Ste pripravení znášať vyššie riziko pre potenciálne vyšší výnos, alebo hľadáte stabilitu s miernym, ale bezpečným ziskom?

V ďalšej časti sa pozrieme na konkrétne kroky, ktoré môžete urobiť, aby ste zabezpečili, že váš investičný portfólio bude v súlade s vašimi cieľmi. Pýtajte sa na nástroje, ako sú rebalansovanie portfólia, sledovanie globálnych trhových trendov a diverzifikácia investícií, aby ste optimalizovali svoje výnosy bez zbytočných rizík.

Populárne komentáre
    Zatiaľ žiadne komentáre
Komentáre

0